opc_loader

Wensenlijst

banneruniqiesellingpoints
 

Kattenmelk en snacks, verstandig of niet?

Kattenmelk en snacks, verstandig of niet?

Vaak krijgen wij de vraag of we kattenmelk verkopen of andere kattensnacks, net zo vaak en misschien wel vaker de vraag naar diabetes voeding..  wat opvalt is dat mensen heel erg graag hun huisdier zo nu en dan extra verwennen, alleen wordt dat vaak vanuit het oogpunt van onszelf gedaan en niet vanuit wat uw huisdier dan precies nodig heeft. Waar ik nu op in wil gaan is wat is wel en niet verstandig om te geven, kunt u uw kat kattenmelk geven? Zo ja welke dan of zo nee waarom dan niet? En als u uw kat snacks geeft waar moet ik dan op letten? In ons vorige blog over kattenvoeding zijn we al wat uitgebreider ingegaan op een aantal vragen, maar wat is nu goed om op te letten en wanneer is het te veel?
Wat zijn de basisbehoeften van een kat?

Katten zijn echte vleeseters en hebben veel eiwitten nodig, veel meer dan een hond. Eiwitten bestaan uit aminozuren, de niet essentiële aminozuren kan de kat zelf aanmaken, de essentiële aminozuren zullen dus ergens anders vandaan gehaald moeten komen, uit kwalitatief goede voeding.

Wat je dus krijgt als je verkeerde voeding geeft (met te weinig ingrediënten in de goede verhoudingen) of teveel extra’s, dan zit uw kat ‘vol’ terwijl er wel te weinig juiste voedingsstoffen binnen komen. Het gevolg is dan dat een kat voedingsstoffen tekort komt en dus ziek wordt.
In melk zit lactose, de waarheid is dat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Met als gevolg dat het geven van koemelk aanzienlijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Er is speciale kattenmelk verkrijgbaar die meer geschikt is voor katten, daar in is het lactose gehalte een stuk lager, maar nog wel aanwezig. Deze producten zijn ook behoorlijk vet en als je ze regelmatig aan je kat geeft, moet je de vaste dagelijkse voeding aanpassen om te compenseren voor de calorieën in de melk. Dit om obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen. Aan de andere kant door te compenseren met de voeding mist uw kat wel weer een groot deel van zijn wél essentiële voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan taurine wat een kat zelf niet aan kan maken en wel voldoende uit zijn of haar voeding moet kunnen halen.

katmelk
Maakt u zich zorgen of uw kat te weinig drinkt en geeft u daarom kattenmelk? Een kat motiveren meer te drinken kan ook door verschillende plekken (op de kat zijn looproute) te voorzien van bakjes drinken, een waterfontein te gebruiken en natvoeding of diepvries vers vlees te voeren. Op deze manier zorgt u op een verantwoorde wijze voor meer vocht.
Wilt u uw kat kattenmelk geven omdat hij/zij te vroeg bij de moeder is weggegaan om wat voor reden dan ook? Geef dan de melk van Farmfood, deze is op basis van geitenmelk en komt het dichtst in de buurt van moeder melk. Let wel, dit is voor kittens en niet voor volwassen katten.

Wilt u toch graag af en toe iets extra’s geven zijn er wel een aantal snacks op de markt die echt uit vlees bestaan of waar wel echt een goede toevoeging in zit op het rantsoen van uw huisdier. Zonder kleur geur en smaakstoffen, denk bijvoorbeeld aan de train & care van Prins (handig om bijvoorbeeld medicijnen/ontwormingen toe te dienen), de snoepjes van Renske of de Spiering van Carnis. Uw kat verwennen kan natuurlijk ook met een leuk speeltje of als u brok voert bijvoorbeeld 1 dag in de week een "vleesdag’’ te maken.

Het allerbelangrijkste blijft dus een goede complete kwalitatief goede voeding. Een hoog vlees aandeel, geen toegevoegde suikers en kleurstoffen etc. Bij voorkeur diepvries vers vlees of een natvoeding maar een kwalitatief goede brok kan ook een goede variant zijn!
Verwennen kan dus in zekere mate af en toe  wel, maar uiteindelijk is de gezondheid van uw kat toch het allerbelangrijkst!?
Heeft u vragen over verschillende soorten voeding een andere vraag of wilt u graag advies op maat? Neem gerust contact met ons op!

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.