opc_loader

Wensenlijst

✔️ Vragen? Chat met onze klantenservice ✔️ Voor 16:00 besteld is dezelfde dag verzonden ✔️ Gratis verzending vanaf 50,- NL en €75,- BE                             

Een nieuw huisdier aanschaffen, wat is belangrijk?

Een nieuw huisdier aanschaffen, wat is belangrijk?

 

Helemaal leuk, jullie hebben besloten dat je 100% gaat voor een hond of een kat! Maar hoe ga je dat dan aanpakken? Ga je opzoek naar een goede fokker, of kijk je liever in een asiel? Het belangrijkste is dat je je goed laat informeren door iemand die je kunt vertrouwen en er ook écht verstand van heeft. Heel vaak gaat het namelijk toch mis, natuurlijk kun je pech hebben maar waar het ook erg vaak mis gaat en waar je wél invloed op hebt zijn bijvoorbeeld verkeerde voeding, te veel bewegen of veel te jong het nest verlaten. De conclusie lijkt me dan dat mensen het gewoon echt niet weten, want wie neemt er nou een bewust risico met zijn nieuwe beste maatje? Wat is nou echt belangrijk om op te letten?


Belangrijk is het karakter van de ouderdieren, of er getest is op eventuele erfelijke ziektes en of je een klik hebt met de fokker/asiel. Het is voor een fokker ontzettend spannend om ‘hun’ pupje of kitten uit handen te geven aan een nieuwe baas, dat zul je dan ook merken. Waarschijnlijk mag je pas gaan knuffelen als ze wat groter zijn (week of 4) vergeet niet te vragen naar de foto’s en eventueel filmpjes van de eerste 4 weken want dat is natuurlijk ontzettend leuk om te zien! Wat we steeds vaker zien wat wordt ‘vergeten’ is de leeftijd waarop een kitten of een pup naar zijn of haar nieuwe baas gaat.

Pups

Wettelijk is vastgesteld dat een pup het nest mag verlaten vanaf 7 weken, ook moet hij/zij dan gechipt (geënt en ontwormd) zijn en in bezit van een paspoort. Een pup eerder meenemen kan zelfs leiden tot gedragsproblemen, een pup leert ontzettend veel in het nest. Het beste is een pup verhuizen tussen de 8 en 10 weken dan ondervindt hij of zij de minst negatieve effecten. Pups die eerder het nest verlaten bijten vaak ook meer, vanaf 6 weken leren ze van hun moeder de bijtrem aan, het verschil tussen spelen en té hard bijten. Natuurlijk komt het ook vaak voor dat hondenliefhebbers erg hoge eisen stellen aan een pup waaraan deze gewoonweg niet kan voldoen. Natuurlijk kunnen we een pup leren om zich aan bepaalde mensenregels te houden, maar wel vanuit rust en positiviteit en met begrip voor het natuurlijke gedrag. Zo voorkom je ontzettend veel problemen en kun je veel meer plezier aan je nieuwe vriend voor het leven beleven!
Ook is het handig van tevoren alvast na te denken over de huisvesting, en de voeding. Voeding en (niet te veel maar wel voldoende) beweging zijn een van de belangrijkste dingen in de opgroeifase van jullie pup. Als je bij een goede fokker bent geweest krijg je over het algemeen een informatie en puppy pakket mee en zal er ook een uitleg worden gegeven over het voer en waarom dat wordt gevoerd. Kijk zelf ook of er in de voeding alles zit wat een hond nodig heeft en of hij/zij er goed op functioneert. Probeer er van tevoren zo veel mogelijk over nagedacht te hebben zodat de pup  niet (te vaak) hoeft te wisselen van voeding als hij eenmaal bij jullie is. Zo krijgt jouw pup een fantastische start om tot een evenwichtige gezonde hond uit te kunnen groeien.

 _Het beste is een pup verhuizen tussen de 8 en 10 weken_

Kittens

Kittens mogen wettelijk ook vanaf 7 weken het nest verlaten. Steeds vaker zien we mensen die opzoek zijn naar voeding of melk of iets wat hun kitten überhaupt wil eten die dan meestal maar 5 of 6 weken is (te klein dus om alles zelf te kunnen en zeker om te verhuizen!). Vaak ook nog onder de vlooien… deze leeftijd naar een nieuwe baas verhuizen is wettelijk zelfs verboden!! Maar buiten dat is het ontzettend slecht voor je toekomstige vriendje. Bij een jonge kitten bepaalt de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel in hoeverre het kitten bepaalde gedragingen kan vertonen. Vanaf het begin van het leven is er een interactie tussen de ontwikkeling van het lichaam en de omgeving. Als een kitten bepaalde dingen mist in zijn ontwikkeling, kan dat levenslange effecten hebben op zijn gedrag. Socialisatie is zo’n gevoelige periode, het is een proces waarin een dier hoofdzakelijk leert bepaalde diersoorten, inclusief zijn eigen soort te accepteren. Een betere leeftijd voor een kitten om het nest te verlaten is tussen de 9 en de 14 weken, uiteraard gaan we er dan vanuit dat de kitten bij de fokker ook een optimale socialisatie krijgt en daar in de beste omstandigheden op groeit.


_Het beste is een kitten verhuizen tussen de 9 en 14 weken_ (1)

Voeren

Voer is een van de belangrijkste factoren in het verdere opgroeien. Hét beste voer dat bestaat niet, het verschilt per hond, kat en eigenaar. Wat wel bestaat is kwalitatief goede voeding, en dat hoeft echt niet per se de duurste voeding te zijn, de duurste hoeft ook niet altijd van goede kwaliteit te zijn. Ga je aan 10 mensen advies vragen krijg je zeker 10 verschillende antwoorden. Laat u goed informeren door een voedingsdeskundige die je vertrouwt met een goed onderbouwd advies, want ook uw huisdier verdiend alleen het allerbeste!

Eenmaal je nieuwe trouwe viervoeter in huis? Een kat gaat graag zelf op ontdekkingstocht door het huis, zorg voor een veilige rustige plek waar hij of zij zich kan terugtrekken en houdt de ramen veilig (denk aan kantelramen), in het geval van een pup, zorg voor een veilige rustige eigen plek, om overprikkeling te voorkomen. In het begin beter 10 x 5 minuutjes wandelen dan 1x een uur en vermijd zware stukken (strand etc.) een pup is in de groei en het is belangrijk genoeg uitdaging te geven zónder te overbelasten. Natuurlijk is het ook belangrijk veel plezier van en met elkaar te beleven! En als er vragen zijn kunt u als het goed is altijd bij uw fokker terecht, maar mocht dat niet het geval zijn mag u ook te allen tijde uw vragen bij ons stellen. Uiteindelijk is er natuurlijk niks leuker dan samenleven met een hond en/of kat!

levven

Terug