opc_loader

Wensenlijst

banneruniqiesellingpoints
 

Wat heeft een kat nou eigenlijk nodig? - Kattenvoeding

Wat heeft een kat nou eigenlijk nodig? - Kattenvoeding

Kattenvoeding

De Kat is werelds meest populaire huisdier, wat ook niet gek is want houden van een kat heeft een heel positieve invloed op de mens. Alle katten groot of klein zijn duidelijk familie van elkaar en vertonen heel erg veel overeenkomsten. Onze huiskat verschilt genetisch nauwelijks van zijn wilde soortgenoten. Katten zijn selectief sociaal. Houden meestal niet van andere katten, maar hebben wel aandacht nodig van bv de mens, maar zijn meestal weinig sociaal naar andere katten. Ze communiceren met lichaamstaal, naar mensen ook wel met miauwen, terwijl ze dat tegen soortgenoten eigenlijk weinig tot niet doen. De favoriete bezigheid slapen heeft ook een duidelijke functie. Een kat is ongeveer 16 uur per dag aan het rusten, hij slaapt dan niet altijd maar rust wel uit, dat doen ze om energie te sparen voor het jagen. In deze blog gaan we wat dieper in op kattenvoeding. Voor katten is de juiste voeding heel erg belangrijk!

Het begint natuurlijk bij een pasgeboren kitten;
Het is belangrijk dat een pasgeboren kitten binnen 12 uur bij de moederpoes drinkt. De darmwand is dan namelijk nog doorlaatbaar voor antilichamen van de moederpoes, wat een belangrijke bijdrage levert aan de weerstand van de kitten. De hoeveelheid vast voedsel moet rustig worden opgebouwd. Het is best wel een stap van moedermelk naar brok of vlees. Kittens moeten eerst een goede darmflora ontwikkelen en hebben specifieke voedingsbehoefte en een kleine maaginhoud. Alle reden dus om te kiezen voor een voeding die helemaal op die behoefte is aangepast. Om een kitten aan brokjes te laten wennen kun je het even weken in lauwwarm water. Het is erg belangrijk dat de kitten tot minimaal 12 maanden kittenvoer krijgt.

Vocht en taurine
Een wilde kat zal weinig drinken omdat hij of zij het vocht haalt uit haar prooi o.a. de vogeltjes en muisjes die ze vangen en opeten. Hoge proteïne- en een lage koolhydraatopname. Het vocht wat er nog nodig is nemen ze dan wel uit een plas water of een kanaal, meertje of vijvertje, bij voorkeur stromend water. Heel belangrijk in het kattenvoer zijn eiwitten en vetten en taurine. Een kat kan namelijk zelf geen taurine aanmaken. Haar bestaat voor een groot deel uit het eiwit keratine, eiwitten zijn daarom erg belangrijk voor de vachtkwaliteit. Natvoer heeft de voorkeur omdat dit qua stuctuur en vocht het meest lijkt op het natuurlijke menu van de kat. Goede brokken zijn uiteraard ook prima, maar niet het meest optimale voer voor een kat. Brokken hebben een lager vochtgehalte waardoor een kat sneller uitdroogt. Je moet dus goed in de gaten houden dat een kat voldoende drinkt. Drinken kun je bevorderen door het bakje drinken op de looproute van de kat te zetten, niet naast het voer, en bij voorkeur zo dat de snorharen niet de randen van het bakje raken. Een drinkfontein kan bijvoorbeeld een goede uitkomst bieden!

Echte vleeseters
Katten zijn echte vleeseters en hebben dus voornamelijk kwaliteit eiwitten en vetten nodig. Vooral de taurine en methionine zijn belangrijk. Een tekort aan taurine kan op de lange termijn zelfs leiden tot blindheid en hartfalen! Een teveel aan calcium en fosfor kan schadelijk zijn, wel zijn de vitamines als zink, vitamine A en E, en een goede dosering calcium en fosfor essentieel.

Heeft je kat de goede voeding? Hieronder een aantal checkpunten:
- Ontlasting --> te dun of te hard?
- Vacht --> te dof of klitten? --> dan zou de kat zomaar een vitamine of mineralen te kort kunnen hebben 
- Jeuk --> maag/darm --> wellicht een reactie op een eiwitbron

Teveel zetmeel & suikers (koolhydraten) kunnen zorgen voor een verminderde ruweiwit vertering. Een kat proeft geen zoet, dus laten ze het ook niet gauw staan. Proteïnen zijn de hoofdbron van de energie voor katten. Planten bijvoorbeeld bevatten te weinig proteïnen.

Uit onderzoeken blijkt dat vooral voor de kat zelf de structuur erg belangrijk is. Vochtig voer met een stevige structuur (beetje pulled pork achtige structuur) heeft de voorkeur. Maar kitten kunnen wel aanleren om gevarieerde structuren te eten. Krijgt een kat te weinig essentiële vetzuren dan worden ze over het algemeen lusteloos, krijgen een droge vacht met roos en schilfers en groeien slecht.

Het is dus ontzettend belangrijk dat een kat kwalitatief goede voeding krijgt. Ook is een hoog eiwit gehalte belangrijk en natuurlijk de taurine. Helaas zijn er (nog) geen ingeblikte vogeltjes beschikbaar voor de katten ðŸËœâ€° maar er is voldoende goede kwaliteit kattenvoer op de markt. Wilt u nog meer weten? Of informatie? Kom gerust even bij ons langs of chat met ons via de website. En tsja… als de kat zou mogen kiezen gaan we morgen ochtend voor gestampte muisjes…

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.